ChatGPT и сигурността: Потенциал и предизвикателства

ChatGPT и сигурността: Потенциал и предизвикателства />

“Аз съм ChatGPT, езиков модел, създаден от OpenAI. Моята задача е да отговарям на въпроси, да предоставям информация, да помагам с идеи и да водя разговори по различни теми. Работя на базата на изкуствен интелект и се обучавам върху огромно количество текстови данни, за да мога да разбирам и генерирам човешки език. Нямам съзнание или емоции, а съм просто инструмент, който може да бъде полезен в много ситуации. Как мога да ти помогна днес?”

—---

ChatGPT е модел за генериране на текст, разработен от OpenAI. Той е вариант на архитектурата GPT (Generative Pretrained Transformer), която представлява вид Deep Learning модел за задачи, свързани с обработка на естествен език. ChatGPT е специално създаден за генериране на отговори, подобни на човешките при текстови запитвания. Моделът е обучен върху голяма база текстови данни и използва ”наученото”, за да генерира отговори на нови запитвания. Като целта е отговорите му да са релевантни и да звучат естествено.

 ChatGPT може да бъде използван за разнообразни задачи като отговаряне на въпроси, генериране на разговори и създаване на съдържание. Той е силно развит езиков модел и се счита за една от най-напредналите AI системи за генериране на текст с реално-звучене.

Обобщено, ChatGPT е интелигентен инструмент, който позволява на човек да въведе запитване и получи отговор, генериран въз основа на данни от невронната мрежа на модела. Представете си го като Google, но с по-кратки и по-естествено звучащи отговори.

Какво означава това за работещите в областта на сигурността? Какво може да е неговото приложение в тази сфера? Ще замени ли някои позиции в нашата индустрия? В краткосрочен план – не. Но в дългосрочен план може да замени някои позиции, свързани с обслужването на клиенти. ChatGPT е много добър в отговарянето на основни въпроси, което го прави добър инструмент за помощни услуги. ChatGPT би бил чудесен при насочване на клиенти в тяхното търсене, както и да им даде груб ориентир за мащаба на тяхното задание. Полезен е и в отговарянето на основни въпроси за продукти, като например функции и тяхната приложимост.  

Въпреки това, когато въпросите станат по-технически или изискват по-специфични отговори, услугата се затруднява. ChatGPT например не може да прецени кой продукт е най-добър за клиента и кой модел е най-подходящ за неговия обект. Ето защо силно препоръчваме да НЕ се разчита на ChatGPT за прецизна информация, особено такава свързана с конкретните параметри на даден проект. Дори самият ChatGPT препоръчва наемането на специалист, когато стане въпрос за изготвянето и реализацията на даден проект.

Въпреки че несъмнено ChatGpt може да е полезен насочващ инструмент, на този етап алгоритъмът има нужда от много повече обучение, за да е наистина полезен в сферата на сигурността.